О школи

ЈУ ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Бања Лука основана је 1878. године под називом Прва дјечачка основна школа, да би већ следеће школске године постала Трећа народна мјешовита школа. 1936. године се преселила у нову школску зграду на десној обали Врбаса у Петом кварту тадашњег града Бања Луке (садашња зграда РПЗ-а). Од 1941. до 1945. школа носи назив Трећа пучка основна школа.

1946. године мијења назив у ОШ „Касим Хаџић“, а 1962. године је добила нову школску зграду у којој и данас ради. 1993. године је преименована у ОШ „Доситеј Обрадовић“ чије име и данас носи. Ово је најстарија васпитно-образовна установа у граду Бањалуци која свој рад никада није прекидала, чак ни у вријеме Великог рата, Другог свјетског рата и посљедњег, отаџбинског рата. Најстарија је основношколска установа града Бања Луке.

Школа ради у двије смјене, а ученици првог разреда наставу похађају од 10 до 13 часова. Прва смјена почиње у 7:30, а друга смјена у 13:30. У школи је организован и продужени боравак који похађају ученици првог, другог и трећег разреда.