Школа на даљину

Наша школа, ОШ „Доситеј Обрадовић“, од првог дана извођења наставе на даљину укључена је у различите сегменте онлајн наставе. Наши вриједни и пожртвовани професори успјели су спремно да се прилагоде и одговоре потпуно новим условима васпитно-образовног рада. Показали су пожртвованост, професионализам, спремност на сарадњу и тимски рад, уједињени у жељи да, не само ученицима наше школе, него свим ученицима широм Републике Српске пруже одговарајућа знања и вјештине нудећи им добро одмјерене и адекватно припремљене садржаје који су наставили да прате Наставни план и програм. Уз помоћ Републичког педагошког завода, подршке Министарства просвјете и културе, РТРС-а и колега из укључених школа, успјели су да дођу до сваког ученика у нашој републици. Они ученици којима то није било омогућено из техничких разлога, школа је успјела да обезбиједи школске лаптопе који  им служе у онлајн настави, а компанија М:тел и РПЗ РС обезбиједили су им приступ интернету.

У времену неизвијесности, прилагођавајући се настави на даљину, наши професори су радили не само испред камера, него и иза камера и раде и данас, њих можда не видимо, али им дајемо до знања да је њихов рад препознатљив и цијењен. Они раде у тимовима, пажљиво бирају садржаје за презентације, технички обликују презентације, методички и дидактички пружају своја знања, а све то сваки пут зачине прегрштом властите креативности. Због тога је сваки наставни ТВ час тако јединствен!      

Неколико наших професора који нису укључени у тимове за припрему и реализацију наставе на даљину путем РТРС-а, редовно и ажурно изводе своје задатке, трудећи се да одговоре на све изазове које пред њих ставља нови начин рада.

Уважавајући специфичне услове живота сваког нашег ученика, наши професори прилагођавају поједине наставне садржаје и шаљу их родитељима и ученицима прилагођене. За ученике који желе сазнати више, ту су и пажљиво осмишљени задаци који могу да одговоре њиховој знатижељи и интересовању.

Хвала нашим драгим професорима што никада нису одбили ни један задатак који се пред њих ставио, него су се само трудили да га што професионалније реализују! Свјесни смо да међу њима има оних који су родитељи дјеце која иду у основну или средњу школу, па су и поред снимања часова, стизали својој дјеци помоћи око задатака. Неки од њих су имали одређене здравствене сметње, имају некога у породици ко је у угроженој групи, и слично, али су предано и одговорно реализовали часове, мислећи на ученике и стрепећи за њихово здравље. Брига о ученицима и њиховим породицама била је и јесте примат нашим професорима. Сви они свакодневно прегледају ученичке задатке, вреднују континуирано њихову ангажованост и биљеже њихову активност и мотивисаност за рад. Они су повезани са ученицима преко разних канала комуникације, попут Вајбер група, мејлова, позива, апликација…

Овдје наша школа није стала. Наша школа је и даље укључена у снимање и реализацију наставе на даљину, по трећи пут,  и у наредном периоду наше професоре ћете моћи видјети на каналу РТРС-а.

Поносно и храбро ступамо даље, радимо и трудимо се да овај наш школски час неће прекинути ни једно корона звоно. Није га прекинула ни раније нека пошаст, а којих је било у току стотину и четрдесет година постојања и рада наше школе.  

Свим нашим професорима који су припремали и реализовали наставу на даљину и који то и даље чине, свима који су учествовали у тимовима, помагали и помажу, који су укључени у израду програма од националног значаја, који стоје испред или иза камера и рефлектора, који и сада док ово пишемо, прегледају низове ученичких радова, спремни да сваком ученику изађу у сусрет, пруже подршку и подстрек за рад, који сваке седмице шаљу прецизне извјештаје о свом раду и већ се припремају за неки нови час, за неки нови осмијех који ће да пруже дјеци… Свима, велико  хвала!

Иако школа ради у ванредним условима, све послове секретара и рачунополагача благовремено и одговорно завршавају Јелена Божић, секретар школе и Милка Благојевић, дипл. eкономиста.

Свакако у цјелокупном послу треба споменути и сво наше техничко особље које дежура и извршава све своје задатке у вријеме ванредног стања.

Овдје можете видјети фотографије наших професора који су били укључени у припремање и снимање онлајн наставе. Неки од њих ће опет да снимају часове и раде у тимовима на припреми часова и презентација, неки су сво вријеме у тимовима, а прикључиће им се: Драгана Малешевић, Велида Поповић, Нада Бојић-Амиџић, Драган Спасојевић, Перица Томић и Љиљана Латинчић.

Директор школе Драган Ковачевић

и педагошко-психолошка служба школе, Татјана Бреберина и Горданка Јањић

Бранка Ловрић – Боснић, професор разредне наставе
Тања Видовић, професор разредне наставе
Сретко Маркуљевић, професор разредне наставе

Јелена Шегрт, професор разредне наставе
Санела Митровић, професор разредне наставе
Јованка Марић, професор разредне наставе
Невена Ђукић, професор историје и демократије и људских права

магистар Мирела Рајић, професор физике и математике
Слободан Бузаџија, професор биологије
Владимир Радишић, професор информатике
Цветана Мачкић, професор техничког образовања
Лана Јевтић, професор хемије

Јелена Ђукановић, професор енглеског језика

Алмир Хоџић, професор исламске вјеронауке

Три учитељице из наше школе снимиле су са колегама из других школа поруку за ученике широм Републике Српске. Овај снимак који је настао у реализацији РТРС-а можете погледати овдје:

Велида Поповић, професор српског језика и књижевности
Драгана Малешевић, професор разредне наставе
Драган Спасојевић, вјероучитељ
Перица Томић, вјероучитељ