ОШ „Доситеј Обрадовић“, Мирка Ковачевића 27, 78000 Бања Лука

ЈУ ОШ „Доситеј Обрадовић“ Бања Лука

(Званична интернет страница школе)

О школи

  1. Почетна
  2.  » О школи

ОШ „Доситеј Обрадовић“

Основна школа „Доситеј Обрадовић“, под називом Прва дјечачка школа, почела је с радом школске 1879/80. или 1880/81. године. Иако је била материјално и кадровски добро обезбијеђена, у почетку је имала мало ђака.  У 1932/33. години Прва дјечачка, односно народна основна школа је преименована у Трећу мјешовиту народну основну школу. Школа је мијењала зграде неколико пута, зграда школе је преживјела Други свјетски рат, а налази се и данас у улици Милоша Обилића гдје је смјештен Републички педагошки завод Републике Српске. Након ослобођења Бањалуке, 22. априла 1945. године, Државна трећа мјешовита пучка школа је преименована у Трећу народну основну школу. Трећа народна основна школа, прво је рјешењем Народног одбора од 11. јула 1957. године промијенила име у  Народну основну школу „Касим Хаџић“, да би рјешењем  од 29. јула 1958. године – као и Народна основна школа „Вахида Маглајлић“ – била укинута и од њих формирана Осмогодишња школа „Касим Хаџић“. На основу извјештаја СДК о измјени назива, од 22. априла 1993. године, стари назив школе: Центар за основно образовање и васпитање ООУР основна школа „Касим Хаџић“, промијењен је у : Јавна установа основна школа „Доситеј Обрадовић“. Школа је обитавала у скученом простору све до 1962/63. школске године када је завршена изградња нове зграде, коју је пројектовао инж. Рајко Душанић у складу са тада најсавременијим архитектонско-педагошким захтјевима.

Ово је најстарија васпитно-образовна установа у граду Бањалуци која свој рад никада није прекидала, чак ни у вријеме Великог рата, Другог свјетског рата и посљедњег, отаџбинског рата.

У задњих десет година, школа је доживјела највеће промјене, како у смислу побољшања услова рада, тако и у организационом и кадровском смислу.